Een blowerdoortest wordt ook wel een luchtdichtheidstest genoemd. Het is een methode om de luchtdichtheid van een gebouw te meten. Het helpt bij het identificeren van ongewenste luchtlekken van een woning of ander gebouw. Door de luchtdichtheid te verbeteren oftewel de luchtlekken weg te halen, kan de energie-efficiëntie worden verhoogd
Hoe werkt een Blowerdoortest?
De blowerdoortest wordt uitgevoerd met behulp van een speciaal apparaat genaamd een blowerdoor. Dit apparaat bestaat uit een krachtige ventilator die in een deuropening van het gebouw wordt geplaatst. De ventilator is verbonden met meetapparatuur die de luchtdrukverschillen en luchtstromen registreert. Hieronder volgt een stapsgewijze uitleg van het proces:
- Voorbereiding: Alle deuren en ramen worden gesloten, behalve de deuropening waarin de blowerdoor wordt geplaatst.
- Installatie: De blowerdoor wordt in een deur van het gebouw gemonteerd, die naar buiten leidt. Dit gebeurt meestal door een luchtdichte afdekking met een ingebouwde ventilator in de deuropening te plaatsen.
- Meten: De ventilator blaast lucht uit het gebouw (onderdruk) of naar binnen (overdruk), afhankelijk van het type test. De meetapparatuur registreert het luchtdrukverschil tussen de binnen- en buitenkant van het gebouw en meet de luchtstroom die nodig is om deze druk te handhaven.
- Analyse: Met behulp van de geregistreerde data kan er worden berekend hoeveel lucht er door de gebouwschil lekt. De gebouwschil vormt de grens tussen de binnenzijde van een woning en de buitenwereld.
- Inspectie: Om de locaties van luchtlekken te identificeren, kan men een rookpotlood of thermografische camera gebruiken terwijl de blowerdoortest aan de gang is. Hiermee worden de exacte locaties van de luchtlekken zichtbaar.
Voordelen van een Blowerdoortest
Een blowerdoortest biedt verschillende voordelen:
- Verhoogde energie-efficiëntie: Door luchtlekken te identificeren en te dichten, kan de energie-efficiëntie van een gebouw aanzienlijk worden verbeterd.
- Verbeterd binnenklimaat: Een luchtdicht gebouw voorkomt tocht. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker is om de temperatuur binnen op peil te houden. Hierdoor zul je comfortabeler binnen zitten.
- Voorkomen van vochtproblemen: Het hebben van luchtlekken kan ervoor zorgen dat er vocht in je huis komt. Vocht kan leiden tot schimmel- en rotproblemen. Het dichten van deze lekken helpt de problemen te voorkomen.
- Verhoging van de woningwaarde: Een energiezuinige en goed geïsoleerde woning heeft vaak een hogere marktwaarde. Potentiële kopers zijn bereid meer te betalen voor woningen met lagere energiekosten.