De 10 duurzame wintertips van ONE

10 duurzame wintertips van ONE

Wil jij graag duurzamer en ‘voordeliger’ deze winter doorkomen? Wij geven je 10 tips die je daarbij helpen. Inderdaad ‘voordeliger’, want je zult ongetwijfeld wat meer geld kwijt zijn aan je energiekosten dan het afgelopen jaar. Gelukkig zijn er door de overheid inmiddels maatregelen getroffen die de kosten wat drukken. Met onze 10 duurzame wintertips kun je zorgen dat je nóg een beetje extra bespaart op je energieverbruik.

Tip 1 – Warme voeten

Zorg dat je voeten warm blijven. Wanneer je voeten koud zijn, wordt de rest van je lichaam dat ook. Met koude voeten ben je dus sneller geneigd om de verwarming aan of hoger te zetten. Trek lekkere dikke sokken aan en haal de warme pantoffels uit de kast, maar zorg vooral voor een fijn kleed op je vloer. Leg een kleed in je zit zithoek, maar bijvoorbeeld ook bij de eettafel en een loper in je hal. Ook in je badkamer en wc kun je kleedje wegleggen op de koude tegels. Zo blijven je voeten lekker warm op de plekken waar je vaak bent.

Tip 2 – Water op de kachel

Gebruik je thuis een houtkachel? Een fijne en gezellige manier om je huis te verwarmen. De luchtvochtigheid in huis daalt echter snel. ‘Drogere’ lucht wordt makkelijker warm, maar het is belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden. Zet daarom een kom of pannetje met water op je kachel. Het water zal deels verdampen en zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Het warme water dat overblijft kun je dan bijvoorbeeld gebruiken om een afwas mee te doen. Twee vliegen in 1 klap.

Ook wanneer je je huis op een andere manier verwarmt is het overigens aan te raden om te zorgen voor waterbakjes om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Tip 3 – Gordijnen open en dicht

Wanneer je je huis verwarmt is het goed om de gordijnen gesloten te houden. Zo ontsnapt er minder warme lucht via de koude ramen. Zeker ’s avonds, wanneer het buiten donker is, is het aan te raden om de gordijnen dicht te doen.

Ook in de winter kan het overdag echter heerlijk zonnig zijn. Vergeet niet om gebruik te maken van de mooie dagen. De zon door je ramen zorgt ook in de winter voor extra warmte in huis. Gooi de gordijnen op een zonnige dag dus lekker open en zet de verwarming omlaag.

 

Tip 4 – Tochtstrips

Deze tip voelt inmiddels misschien als een open deur, maar we zeggen het toch nog eens. Controleer je ramen en deuren en plaats tochtstrips waar nodig. Hiermee kun je veel besparen. Zeker de voordeur is vaak een plaats waar veel koude lucht naar binnen komt. Plaats goede tochtstrips op kozijnen die veel open en dicht gaan. Ramen die je in de winter niet gebruikt zou je zelfs wat meer af kunnen dichten. Vergeet echter niet te ventileren op zijn tijd!

Tip 5 – Houd de verwarming vrij

Zorg dat je verwarming de ruimte heeft om de warmte ook daadwerkelijk te verspreiden. Blokkeer je verwarming dus niet door er meubels voor te plaatsen. Een mooie radiatorombouw? Ook die kun je beter weghalen in de winter. Misschien wat minder mooi, maar wel warmer en dus zuiniger. Wil je de radiatorombouw nu echt laten staan? Zorg dan in ieder geval voor radiatorfolie achter je verwarming. Hiermee zorg je ervoor dat de warmte van de achterkant terug de kamer in wordt gebracht en niet via de muur ontsnapt.

Tip 6 – Gebruik LED verlichting

Loop de lampen in je huis nog eens na. Heb jij al je lampen al vervangen door LED-lampen? Het gebruik van LED-verlichting is namelijk zuiniger, het heeft een langere levensduur én er worden minder schadelijke materialen gebruikt bij het produceren. Zeker de moeite waard om nog eens een checkrondje te doen dus.

 

Tip 7 – As in je tuin

Eerder gaven we al een tip voor het gebruik van een houtkachel. We hebben er nog één! Gebruik je namelijk zuiver hout in je houtkachel? Dan kun je de as heel goed hergebruiken. In de as van zuiver hout zit namelijk veel kalk, kalium en andere sporenelementen die erg goed zijn voor je tuin. Je kunt de as vermengen met compost voor je tuin en hiermee je tuin verzorgen. Daarnaast is het ook nog eens erg geschikt om slakken tegen te gaan. De as bevat zouten die slakken niet fijn vinden. Gooi je as dus niet weg!

Tip 8 – Zet ‘m op 60

Deze tip gaven we je al eerder; ‘Zet ‘m op 60!’. Veel CV-ketels staan standaard ingesteld op een temperatuur van 80 of zelfs 90 graden, maar in veel gevallen is 60 graden echt genoeg. Door de temperatuur van je CV-ketel aan te passen kun je dus snel besparen. Zorg er daarnaast voor dat je je CV-ketel laat nakijken voor de winter. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de waterdruk op het juist peil blijft om de ketel goed te laten werken. Doe dus voor de winter nog even een ketel check!

Tip 9 – Koud slapen

Het is verleidelijk om de verwarming aan te zetten op je slaapkamer. Zuinig is het zeker niet, maar het is ook nog eens gezonder om het niet te doen. Het is belangrijk om een goede luchtvochtigheid op je slaapkamer te hebben en daarnaast moet je lichaam wat afkoelen om goed in slaap te komen. Het is dus beter om de verwarming op de slaapkamer lekker uit te houden. Daarmee bespaar je een hoop energie en zorg je ook nog eens voor een gezondere nachtrust. Volg tip 1 en leg een lekker warm kleed op je slaapkamer, dan kom je ook met de verwarming uit lekkerder uit bed.

Tip 10 – Investeer in isolatie

De vorige 9 tips waren allemaal kleine aan- of toepassingen om duurzamer en toch warm de winter door te komen. Je woning goed isoleren is een wat ingrijpendere aanpak, maar levert je wel ontzettend veel op. Het verwarmen van een goed geïsoleerde woning is veel zuiniger, omdat de warmte niet ontsnapt. Daarnaast blijft het in de zomer ook nog eens lekker koel. Zorg dus dat je investeert in goede isolatie. Ga je hiermee aan de slag dan kun je gebruik maken van duurzaamheidsubsidie, dat scheelt in de kosten.

Wil je advies over het isoleren van jouw woning of andere duurzame woontips? Maak eens een afspraak met een van onze energiecoaches. Zij komen gratis bij je thuis langs voor een energiescan. Neem  contact met ons op als je ook aan de slag wilt met het verduurzamen van jouw woning.




« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!