De aanschaf van zonnepanelen is een goede stap richting duurzame energie en lagere energierekeningen. Maar voordat je een beslissing neemt, zijn er een paar belangrijke zaken om te overwegen bij de aanschaf ervan. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van zonnepanelen.
1. Kwaliteit van de zonnepanelen
De kwaliteit van de zonnepanelen is belangrijk voor de prestaties op lange termijn. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, variërend in kwaliteit en prijs. Over het algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteit van het paneel, hoe beter de prestaties en duurzaamheid. Monokristallijn panelen staan bekend als de beste in termen van kwaliteit, terwijl dunne filmpanelen vaak goedkoper zijn maar ook minder efficiënt. Lees hierover meer in ons artikel: Soorten zonnepanelen
2. Vermogen en aantal panelen
Het vermogen van het zonnepanelensysteem is een belangrijke factor bij het bepalen van het aantal benodigde panelen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en geeft aan hoeveel elektriciteit een paneel kan opwekken onder ideale omstandigheden. Houd rekening met het totale energieverbruik van jouw huishouden om het juiste vermogen te bepalen en het aantal panelen te berekenen. Bij ONE is op afspraak de mogelijkheid om een legplan te maken, waarbij het juiste aantal panelen kan worden bepaald, afhankelijk van de specifieke dak situatie.
3. Omvormer
Naast de kwaliteit van de panelen is de omvormer essentieel voor een efficiënt zonnepanelensysteem. De omvormer zet de gelijkstroom van de panelen om in bruikbare wisselstroom. Zorg ervoor dat de capaciteit van de omvormer overeenkomt met het vermogen van de panelen en let op de garantieperiode en het rendement van de omvormer.
4. Vergelijkingsfactoren
Bij het vergelijken van zonnepanelen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:
Kwaliteit: Kijk naar het type zonnecellen en de vermogensgarantie om de kwaliteit te beoordelen.
Productgarantie: Controleer de garantieperiodes voor zowel de panelen als de omvormer, niet te verwarren met de vermogensgarantie.
Keurmerken: Let op keurmerken zoals CE IEC en TÜV voor extra kwaliteitsborging.
Prijs en prestatie: Vergelijk de prijs-prestatieverhouding van verschillende panelen om de beste deal te vinden.
5. Opbrengst en rendement
Het rendement van de panelen en hun vermogen om elektriciteit op te wekken uit zonlicht zijn cruciaal bij het vergelijken van opties. Kies panelen met een hoog rendement en vermijd modellen die snel vermogen verliezen bij hogere temperaturen.
Het kopen van zonnepanelen is een investering die zorgvuldige overweging vereist. Door rekening te houden met de kwaliteit, het vermogen, de omvormer en andere vergelijkingsfactoren, kun je de beste keuze maken voor jouw situatie. Vergeet niet om een gratis energiescan aan te vragen voor meer advies of kom 1 juni langs in ons adviescentrum.
6. Micro-omvormers of string-omvormers
Er bestaan globaal drie soorten omvormers: De belangrijkste categorieën zijn string-omvormers, micro-omvormers en een tussenvorm die gebruikmaakt van ‘power optimizers’.
String-omvormers: Bij string-omvormers worden de panelen in serie aan elkaar gekoppeld in lange strings, en worden vervolgens de strings aan de omvormer gekoppeld. Dit is het meest voorkomende type installatie, en wordt toegepast wanneer de panelen allemaal dezelfde kant op staan gericht en er weinig last is van schaduw. Het voordeel van deze systemen is dat ze relatief simpel zijn met weinig verschillende onderdelen en daardoor een kleine kans op storingen. En als er al een storing zou zijn in de omvormer, dan is deze meestal goed bereikbaar en dus gemakkelijk om te vervangen.
Micro-omvormers: Bij micro-omvormers heeft elk paneel zijn eigen omvormertje. Deze zijn allemaal direct aangesloten op de 230 V wisselstroom. Het voordeel hier is dat elk paneel zijn eigen MPP tracking heeft. Zulke systemen worden vaak toegepast bij installaties waar de panelen allemaal verschillende hellingshoeken en oriëntaties hebben, en ook bij kleine systeempjes van 3 of 4 panelen (want string-omvormers werken pas vanaf een bepaald minimumaantal panelen).
Power optimizers: Een tussenvorm van bovenstaande categorieën wordt gevormd door systemen met zogenaamde ‘power optimizers’ in combinatie met omvormers. Bij dit systeem is elk paneel uitgerust met een Optimizer, die het MPP tracker per paneel regelt, en die de gelijkstroom van het paneel omzet in een andere gelijkstroom. Vervolgens is er net als bij string-omvormers nog één centrale omvormer nodig die de gelijkstroom weer omzet naar wisselspanning.