De aflevering van Radar op maandag 29 maart ging over het verplichte energielabel. Waarom moet je er tot wel 500 euro voor betalen en wat heb je er eigenlijk aan? Wat is de zin of onzin van het nieuwe verplichte energielabel?
Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Een woning met energielabel A+++ is zeer energiezuinig, een woning met energielabel G is het minst zuinig. Huizen met een ‘groen’ energielabel (A en B) zijn niet alleen comfortabeler maar ook beter voor het milieu én, last but not least; beter voor je portemonnee!
Consumentenprogramma Radar
Het is niet voor het eerst dat Radar er aandacht aan besteedt. Sinds 2015 ben je verplicht een energielabel te overhandigen aan de koper als je je huis verkoopt. Dat label kon je makkelijk online aanvragen voor 7,50 euro. Wat informatie invullen, een paar foto’s uploaden en klaar is Kees.
Maar sinds begin dit jaar ben je verplicht een energieadviseur de keuring te laten doen. Ze komen langs, lopen een lijst met punten af die ze moeten controleren en maken daarna een rapport met een daaraan gekoppeld energielabel. Kosten, minimaal 200 euro met prijzen die oplopen tot wel 500 euro.
Radar nodigde drie energieadviseurs uit in een huis van een eigenaar die het wil verkopen. Belangrijkste conclusie is dat de drie energieadviseurs een verschillend energielabel adviseerde. Je zou denken dat een erkend deskundige alles controleert en vervolgens het juiste energielabel toekent. Dit blijkt toch niet zo te zijn.
Ga je binnenkort je huis verkopen?
Dan ben je verplicht een geldig energielabel te tonen. Wil je verzekerd zijn van een betrouwbaar advies over jouw energielabel, kom dan langs in ons adviescentrum! Onze energiecoaches geven je vrijblijvend én neutraal advies. Klik hier om een afspraak te maken of mail naar info@oosterhoutnieuweenergie.nl