Onze coaches zijn nu nog wijzer

Woensdagavond 24 mei kwamen 10 coaches bij elkaar in het adviescentrum voor een presentatie over hoe je je woning aardgasvrij maakt. Dat is belangrijk, want de overheid streeft ernaar dat in 2050 door geen enkel huishouden nog aardgas gebruikt wordt. Wij vonden het goed om onzelf eens goeed te verdiepen in deze materie, zodat we de mensen nog beter kunnen adviseren in het verduurzamen van hun woning. 

De coaches kregen een uitgebreide uitleg over de berekeningen waarmee het vermogen van een warmtepomp en de bijbehorende radiatoren kan worden bepaald. Ook werd het principe en de werking van een warmtepomp en de verschillende typen besproken.

Hybride warmtepomp

Nu er nog aardgas gebruikt kan worden, is de meest gebruikte uitvoering de zogenaamde hybride warmtepomp. Dit is een combinatie van een CV-ketel met een unit die van warmte uit de buitenlucht door middel van compressie-techniek je huis verwarmt.
Voor het gebruik van een warmtepomp is het wenselijk om vloerverwarming te hebben en/of speciale radiatoren, omdat je daarmee op een relatief lage temperatuur stookt. Laat bij voorkeur een zogenaamd buffervat installeren, want als bij vriesweer de pomp tijdelijk stopt, vangt dat de terugval op.  

Als je alleen vloerverwarming in de benedenverdieping hebt, is het aan te raden om badkamer en slaapkamers te voorzien van infrarood panelen of eventueel een elektrische ventilatorkachel.

De aanschaf van een warmtepomp geeft recht op een subsidie van de overheid. Op de site van Milieucentraal vind je de voorwaarden en bedragen.

Full-electric warmtepomp

Om volledig zonder gas te kunnen leven, is een full-electric warmtepomp de oplossing. Deze is uitgerust met een warmwaterboiler , zodat je ook bad- en douchewater hebt. De aanschaf van zo’n systeem is aanmerkelijk duurder dan van een hybride-pomp, maar je bespaart dan wel op het totalegasverbruik en de vaste lasten daarvoor.

Bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp is het aan te raden om ook in zonnepanelen te investeren zodat je je eigen stroom voor de warmtepomp kan opwekken.

Wil je over dit alles eens met ons in gesprek? Kom dan lang in ons adviescentrum. Dat kan elke zaterdag van 10:00 tot 13:00 of op afspraak op dinsdag- en donderdagmiddag.




« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!