Schoonmaken van je zonnepanelen

30 Mei 2024

Zonnepanelen zijn een slimme investering in duurzame energie, maar om hun maximale potentieel te benutten, is regelmatig onderhoud en schoonmaak essentieel. Of je nu nieuwe zonnepanelen hebt geïnstalleerd of al enige tijd zonnepanelen hebt, het volgen van goede reinigingspraktijken is cruciaal om de efficiëntie te behouden en de levensduur van je systeem te verlengen.

Als je zonnepanelen op een schuin dak liggen spoelt de regen ze over het algemeen zelf schoon, tenzij er algengroei ontstaat of langdurig restanten van vogelpoep blijven zitten. Voor panelen op een plat dak is wel aan te raden deze regelmatig schoon te maken.

Hier zijn uitgebreide tips en richtlijnen voor het schoonmaken van je zonnepanelen:

Reinigingsfrequentie: Hoewel zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud vereisen, is regelmatig schoonmaken belangrijk om opbrengstverlies te minimaliseren. Controleer je panelen regelmatig op vuil, stof en vogelpoep, vooral na periodes van slecht weer. Een jaarlijkse schoonmaak is meestal voldoende.

Reinigingsmethoden: Gebruik bij voorkeur regenwater of gedemineraliseerd water om je zonnepanelen te reinigen, die beide minder mineralen bevatten, om kalkopbouw te voorkomen. Vermijd het gebruik van leidingwater, dat kalkaanslag kan achterlaten. Als je toch leidingwater moet gebruiken, droog dan de panelen grondig om vlekken te voorkomen.

Zachte Reinigingsmiddelen: Als er vuil of vogelpoep op je panelen zit, gebruik dan een zachte spons of doek en een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor zonnepanelen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen of allesreinigers, omdat deze de panelen kunnen beschadigen en hun prestaties kunnen verminderen.

Preventieve Maatregelen: Overweeg om preventieve maatregelen te nemen om vervuiling van je panelen te verminderen. Bijvoorbeeld het plaatsen van vogelweringsystemen om te voorkomen dat vogels zich nestelen in de buurt van je zonnepanelen, wat kan leiden tot vervuiling door vogelpoep.

Winterreiniging: In de winter kunnen zonnepanelen bedekt raken met sneeuw, waardoor hun prestaties verminderen. Als de sneeuw niet snel smelt, wacht dan geduldig. Gebruik nooit een scherp voorwerp zoals een ruitenkrabber om sneeuw of ijs te verwijderen, om beschadiging van de panelen te voorkomen.

Door deze tips te volgen kun je ervoor zorgen dat je zonnepanelen altijd optimaal presteren en maximaal rendement opleveren gedurende hun levensduur. Hiermee kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een schonere en duurzamere toekomst. Meer informatie over zonnepanelen kom dan 1 juni langs in ons energiecentrum of vraag een gratis energiescan aan.




« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!