Voor wie is de blowerdoortest handig of zelfs verplicht?

16 Augustus 2024

De blowerdoortest, een test die de luchtdichtheid van gebouwen meet, wordt steeds belangrijker in Nederland, vooral nu energie-efficiëntie en duurzaamheid hoog op de agenda staan. Voor bepaalde groepen is deze test niet alleen handig, maar soms zelfs verplicht. Bij ONE (Oosterhout Nieuwe Energie) zetten we ons in voor een duurzamer Oosterhout en willen we je graag informeren over wie baat heeft bij deze test.

Voor wie is de blowerdoortest handig?

1. Huiseigenaren en Verbouwers: Als huiseigenaar of als iemand die zijn woning verbouwt, kan een blowerdoortest een nuttige tool zijn. Met deze test kun je bepalen waar de isolatie van je woning verbeterd kan worden om energieverlies te minimaliseren. Dit kan vooral waardevol zijn bij oudere woningen waar de luchtdichtheid vaak niet optimaal is.

2. Bouwbedrijven en Aannemers: Voor bouwbedrijven en aannemers is een blowerdoortest essentieel om te verzekeren dat nieuwe woningen en renovaties voldoen aan de gestelde eisen voor luchtdichtheid. Door een blowerdoortest uit te voeren tijdens of na de bouw, kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en opgelost, wat leidt tot hogere klanttevredenheid en minder klachten achteraf.

3. Woningeigenaren die Energielabel: A nastreven Huiseigenaren die hun woning willen opwaarderen naar Energielabel A, moeten rekening houden met de luchtdichtheid van hun woning. De blowerdoortest helpt bij het identificeren van de verbeterpunten die nodig zijn om een hogere energieprestatie te behalen, wat resulteert in lagere energiekosten en een hogere woningwaarde.

Voor wie is de blowerdoortest verplicht?

1. Nieuwbouwwoningen: Voor nieuwbouwwoningen is een blowerdoortest vaak verplicht om te voldoen aan de eisen van de Nederlandse bouwwetgeving. De test maakt deel uit van de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC)-berekening, een maatstaf die de energiezuinigheid van een nieuw gebouw meet. Zonder een geslaagde blowerdoortest kan het moeilijk zijn om de vereiste certificering te verkrijgen.

2. BENG-eisen: Sinds 2021 moeten nieuwbouwprojecten voldoen aan de Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG)-eisen. Een van de belangrijke aspecten van BENG is de luchtdichtheid. Om aan deze eisen te voldoen, is een blowerdoortest in veel gevallen verplicht. Dit geldt niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor grondige renovaties waarbij de energieprestatie aanzienlijk wordt verbeterd.

3. Subsidie-aanvragen voor duurzame renovatie: Wanneer je subsidies aanvraagt voor duurzame renovaties, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), kan het nodig zijn om de luchtdichtheid van je woning aan te tonen. Een blowerdoortest biedt hierbij de benodigde bewijsvoering om aan te tonen dat de woning voldoet aan de subsidievoorwaarden.

Conclusie

Bij ONE geloven we dat duurzaamheid begint bij een goed geïsoleerde en luchtdichte woning. Of je nu een huiseigenaar, een bouwbedrijf of een vastgoedontwikkelaar bent, een blowerdoortest kan helpen om energieverlies te minimaliseren en te voldoen aan wettelijke eisen. Door de luchtdichtheid van gebouwen te verbeteren, dragen we allemaal bij aan een duurzamer en energiezuiniger Oosterhout.

Wil je meer weten over hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken? Neem dan contact op met ONE – wij helpen je graag verder!




| Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!