Woning verduurzamen voor iedereen betaalbaar

Uit de meest recente voortgangsrapportage "Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving" (PVGO) blijkt dat steeds meer Nederlanders hun huizen verduurzamen. Het rapport toont indrukwekkende cijfers, zoals een daling van 15% in aardgasverbruik in woningen, de installatie van 100.000 warmtepompen en een verdubbeling in het aantal subsidieaanvragen. Bovendien hebben 200.000 huizen een hoger energielabel gekregen.

Het verduurzamen van je woning kost geld. Voorheen kon je gebruik maken van de duurzaamheidslening van de gemeente, alleen vanwege de grote hoeveelheid aanvragen is het budget van de gemeente eerder uitgeput dan verwacht. Hierdoor is de duurzaamheidslening voorlopig stopgezet, en kunnen er sinds 20 juni 2023 geen aanvragen meer worden behandeld. Maar er is een alternatief voor deze duurzaamheidslening, lees snel verder!

Het plan van het kabinet

Het kabinet heeft een aanvullend pakket van 900 miljoen euro samengesteld om de verduurzaming te versnellen, speciaal bedoeld voor lagere en middeninkomens. Het doel van de investering is om het verduurzamen van de woning voor iedereen betaalbaar te maken en de energiekosten voor eenieder te verminderen. Deze verduurzaming kan betaald worden met spaargeld of deels worden gefinancierd met een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. De besparing op de energierekening kan worden gebruikt om de lening terug te betalen.

Rentevrij lenen en financiering via het Warmtefonds

Het Warmtefonds zorgt ervoor dat het verkrijgen van financiering voor maatregelen die energie besparen aantrekkelijker wordt. Mensen met een middeninkomen, die een verzamelinkomen tot 60.000 euro hebben, hebben nu de mogelijkheid om rentevrij geld te lenen. Als woningeigenaren geen lening kunnen krijgen via traditionele wegen, biedt het Warmtefonds de kans om financiering te verkrijgen tot 10.000 euro. De maandelijkse aflossingen hiervan worden gebaseerd op iemands financiƫle draagkracht. Als een woning verkocht wordt, dient de lening alleen te worden terugbetaald wanneer er sprake is van overwaarde.

Verduurzaming van Verenigingen van Eigenaren (VvE's)

Voor 125.000 Verenigingen van Eigenaren (VvE's), wat overeenkomt met 1,2 miljoen woningen, wordt het makkelijker en voordeliger om leningen af te sluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Deze VvE's zullen een verlaagd rentetarief van 1,5 procent krijgen op een lening specifiek bedoeld voor energiebesparende maatregelen.

Neem een kijkje op de website van het Warmtefonds voor meer informatie, actuele rente en voorwaarden.




« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!